hans groen *17 09 1959 - †11 08 2022


reizen

Het station: poort van de wereld, in twee richtingen. De trein maakt reizen voor iedereen mogelijk. Reizen wordt relatief goedkoop, door de massaliteit die mogelijk wordt en die noodzakelijk is om de verbindingen rendabel te maken.
Vanwege de kosten moeten treinen de bestaande verbindingen volgen — rivieren, dalen — precies daar waar al steden en dorpen zijn. Voor zover beschikbare middelen het konden toelaten, werden ook bruggen gebouwd die steden en dorpen ontsloten (over rivieren, bruggen over dalen).
Niet dat mensen vroeger niet reisden. De rondtrekkende studenten in de Middeleeuwen; renaissance componisten die uit de Lage Landen naar Italië gingen en omgekeerd; politieke vluchtelingen als John Locke en René Descartes die in Nederland verbleven; Mozart die op reis gaat. De trein maakt eerst toerisme mogelijk als algemeen verschijnsel. Mensen kunnen makkelijk elders verblijven voor zekere tijd, met als enig doel, er te verblijven. Plaatselijke bijzonderheden worden eerst curiositeiten en dan attracties (musea, etc.).