hans groen *17 09 1959 - †11 08 2022


« | »

hoeveel kost een meisje van 16?

500 koeien, 3 auto’s en 10.000 dollar, volgens een bericht op nos.nl. Alom verontwaardiging, maar waarom? Omdat het een veiling op facebook was? Begrijp me goed, ik zal blij zijn als dit soort gebruiken verdwenen zijn, maar richt je verontwaardiging op ernstiger zaken.

Het burgerlijke idee over het huwelijk dat alleen met zwijmelende verliefdheid mag beginnen, is ook maar een vorm waarin verbintenissen tussen twee mensen ontstaan. Hoofdprobleem in de romans van Jane Austin is hoe de dochter aan een finacieel capabele man wordt gebracht die ook eer inlegt bij de familie. Het heeft koningin Wilhelmina veel hoofdbrekens gekost hoe haar dochter Juliana aan de man te helpen en de Oranje-dynastie voort te zetten. Het Weens debutantenbal is nooit weggeweest en zo’n evenement komt ook in Nederland weer meer in de schijnwerpers. Gearrangeerde huwelijken, waarbij de vonk van verliefdheid vooraf in de volgens de ouders juiste banen wordt geleid, zijn niet zo vreemd, noch onmenselijk.

Het meisje werd ‘geveild’. Het lijkt mij niet dat het toeging zoals op de Greenery of bij Sotheby’s. De ouders hebben een bruidsschat vastgesteld  en degene die dat kan betalen, kan zijn vrouw omarmen. Dat is ook onderdeel van het systeem van sociale zekerheid. Zo gaat dat al eeuwen, maar geldt de verontwaardigde kritiek specifiek déze gewoonte? De bootjes op de Middellandse Zee worden mede gevuld door jongens die (nog) geen bruidsschat kunnen betalen.

Goed, het meisje is 16 jaar. Officieel wat jong voor Zuid-Sudan, maar traditionele gemeenschappen houden hier hun eigen gebruiken in stand, zoals de correspondent van de NOS uitlegt.

Het gebeurde op facebook. Tja, de botsing tussen fossiele gebruiken en moderne sociale media. Facebook is alweer bezig te kijken hoe ze dit in de toekomst kunnen voorkomen. Met welk recht kan het Amerikaanse hyper commerciële facebook de contact-advertentie verbieden van een traditionele familie in Zuid-Sudan? Wij vinden het leuk om foto’s van avocado’s te delen; die familie in Zuid-Sudan zoekt een man voor hun dochter, so what?

Wij eisen van facebook dat het bepaalde inhoud blokkeert, zaken waar wíj aanstoot aan nemen. Wij, Amerikanen dan in de eerste plaats, en daarna iets breder westerse mensen. Riekt toch naar imperialisme. We vragen ook nog eens dat facebook in een grijs gebied dat er altijd is onderscheidend te werk gaat. Maar facebook is een bedrijf met een laag ontwikkelde moraliteit – ik schat met de hakken over de sloot fase twee volgens de theorie van Lawrence Kohlberg. Die groentjes gaan bepalen wat de wereld wel en niet mag zien: tepels en penissen absoluut niet, de geilheid waarmee foto’s en video’s van allerlei wreedheden onder onze neus worden geduwd, blijft ongemoeid.

Die directeur van Plan International spreekt van een “barbaars gebruik van technologie.” Een potsierlijke uitspraak. Het laatste wat je moet doen, is je opwinden over wat een moreel onvolwaardig bedrijf als facebook toelaat, of niet toelaat. Je levert je uit aan het ontbrekende morele kompas van Zuckerberg en zijn team. Het enige waar zij naar luisteren, is geld, veel geld, en zolang wij zijn diensten gebruiken, zal hij genoeg geld hebben om het ontbrekende geweten af te kopen, en steeds opnieuw in onze ogen de fout in te gaan. Hoe meer eisen we aan facebook stellen, hoe restrictiever het medium wordt, totdat we allemaal alleen nog maar dat mogen delen waar een Amerikaanse undergraduate uit de Mid-West geen aanstoot aan neemt. Maar tegen die tijd is facebook totaal oninteressant geworden voor echte mensen.

Tot die tijd zou ik me niet druk maken om alle archaïsche of fossiele gewoonten die we op facebook tegenkomen. Facebook toont je de wereld, en in die wereld zijn er ouders die een man zoeken die de bruidsschat voor hun dochter kan betalen.

Posted in Column
Tags: , , ,