hans groen


(0)50-kaatjes

Nee, deze pagina gaat niet over een Kaatje (die water ging halen of zo), maar over fietstochten van ongeveer 50km vanuit Groningen of ‘050’. Waar Rotterdammers wel naar zichzelf als ‘010’ verwijzen, is ‘050’ in Groningen haast een officiële aanduiding want de Gemeente Groningen gebruikt 050 vaak in hum communicatie. Ik ken het ook uit Vancouver, door de bewoners vaak YVR genoemd.

Hier gaat het dus om fietstochten. Vanuit Groningen kun je in alle windrichtingen aardige tochten maken, langere of kortere. Een tocht van 50km. is voor een beetje fietser in max. 2,5 uur makkelijk te doen in een ochtend of een middag en handig om je conditie op peil te houden. Je kunt zelfs halverwege ergens op een terrasje neerstrijken, hoewel zo’n beloning toch voorbehouden moet worden voor 50+ tochten. Je ‘tank’ raakt pas een beetje leeg na meer dan 50km gefietst te hebben. (In het voorland van obesitas, Noord Amerika, zag ik mensen bij Stanley Park in YVR hun mountainbikes van de auto laden om met gevulde bidonnen en ‘powerbars’ de  Seawall te doen, een huzarenstukje van wel 10km fietsen.)

De letters achter de routes geven aan in welke sector van de windroos de route zich bevindt, gezien vanuit 050.

Fietsen is goed te doen, met twee kanttekeningen: fietspaden langs wegen zijn vaak wat smal en onhandig aangelegd. Liever fiets ik op de weg, alleen heb je daar relatief veel aso’s in auto’s en doet de provincie alles om de weg onduidelijk in te richten.

Over Winsum en Westerwijtwerd (NNO)

Deze tocht voert je door Dorkwerd, Garmerwolde, Winsum (in 2020 het mooiste dorp van Nederland, in 2021 is het niet meer mooi), Onderdendam (ook heel mooi!), Westerwijtwerd, St. Annen, Thesinge.

 

 

Over De Punt, Norg en Roden (WZW)

Na vliegveld Eelde verlaat je de stad, via Donderen (tja) naar Norg (tja) om dan via Roden door een stuk van de Onlanden te rijden. Dat  is een waterbergingsgebied dat als nieuwe ‘natuur’ voor droge voeten voor Stad moet zorgen. Vogels zijn er in ieder geval heel blij mee.

 

 

Naar Gaarkeuken (WNW)

Via Den Horn en Zuihorn langs het Van Starkenborgh (zuidzijde) naar de sluis Gaarkeuken (er stond hier ooit een restaurantje, vandaar). Dan naar Sebaldeburen, Boerakker en langs de A7 naar Oostwold.

Stedum en Loppersum (NO)

Een beetje de ramptoerist uithangen? Het landschap is fantastisch met overal leuke oude wierde-dorpjes.