Hans Groen

alter-woordenboek

aardvark

Eerste woord in een Engelstalig woordenboek.

hagedis

Picknick, maaltijd in de open lucht. Vergelijk: hagepreek, kerkdienst in de open lucht, tussen de hagen (heggen) van een stuk land. (In de nieuwe spelling is dit ‘hagenpreek’, helaas.)

kassalade

Neoliberaal bijgerecht.

mandement

Enigszins taai taartje, vooral bekend als traktatie bij de koffie in de R.-K. pastorie na de zondagse hoogmis. Het traditionele recept uit de vroege middeleeuwen vraagt om niervet, merg, amandelspijs en dadels, reden waarom een mandement velen nu zwaar op de maag ligt. Er worden daarom weinig mandementen meer gebakken.

Zie de openingszin van Antonio Boudoirs De kleine pastorie tussen de olmen (1876): “De bisschop verslikte zich in zijn mandement.”

onkruid

Plant die volgens de mens op de verkeerde plek groeit. Elke plant kan onkruid zijn.

operator

Geleedpotige met zes poten en twee dekschilden die in het souffleurshokje van operahuizen leeft.

relaxative

Hulpmiddel voor een totaal ontspannen stoelgang.

trawler

Ontharingsinstrument.

valkuil

Genetisch gemanipuleerde kruising tussen een valk en een uil. De valkuil werd geschapen om op een natuurlijke wijze kleine dieren zoals muizen in een ontkerkelijkte omgeving te bejagen. De uil die gewoonlijk in kerktorens huist, vindt hier geen habitat meer; de valk kan echter in een bebouwde omgeving niet overleven. Een kruising tussen beide dieren lag dus voor de hand, maar was alleen via recombinant dna-manipulatie te verkrijgen.
Vanwege de toegepaste gen-technologie is de valkuil niet in alle landen toegestaan en waar die is toegestaan, is het dier omringd door zeer strenge bouwvoorschriften.